Skaffa dig ett övertag som entreprenör du också!

Några av Sveriges hetaste entreprenörer är redan medlemmar hos oss. Så här beskriver de vårt stöd.

Cake Teenage Engineering X Shore

För mindre än 100 kronor/mån* och anställd får ditt företag:


* Fri rådgivning i arbetsgivarfrågor

* Stöd i arbetsmiljöfrågor

* Branschanpassade och flexibla kollektivavtal

* Möjlighet till kostnadseffektiva pensions- och försäkringslösningar

* Affärsjuridik

* Hjälp att anställa utländsk arbetskraft


Får vi berätta mer om vad ditt medlemskap i Teknikföretagen skulle göra för din konkurrenskraft?

Jag vill veta mer
{{apiErrorMessage}}

 


Vi stärker konkurrenskraften i teknikbranschen

Cake


Stefan Ytterborn – grundare & CEO – Cake

Hållbar motorsport

Cake föddes ur en längtan efter att kunna färdas i naturen utan att störa eller förstöra. Och med en elmotor på 10 Kw (ca 13 hk) tar sig Kalk fram både snabbt och tyst. Det är teknik och design i framkant, till och med däcken är av egen design - gjorda för att slita så lite som möjligt på naturen. Ändå är Cake redan museiföremål: Modellen Kalk ingår i den permanenta utställningen på National Museum i Stockholm. Vi på Teknikföretagen har hjälpt Cake på vägen.

 

Att slå vakt om en bra affärsidé är en sak. Att skydda dina immateriella tillgångar en helt annan.

De flesta företag har lokaler, datorer, bilar och maskiner väl försäkrade. Men ofta är det sämre ställt med det som är verkligt värdefullt: de immateriella tillgångar som utgörs av idéer och kunnande som personalen besitter.

Det medarbetarna vet och kan går förstås inte att låsa in i något kassaskåp, men det finns ändå sätt att skydda företagets intressen när det gäller immateriella tillgångar. Ett av de bästa är att ha ett kollektivavtal.

I ett anställningsavtal ingår en överenskommelse om lojalitet mot arbetsgivaren, ofta mer eller mindre outtalad. I kollektivavtalet finns uttryckliga regler om lojalitet och sekretess, vilket ger dig som arbetsgivare ett bättre skydd och samtidigt gör det tydligt för de anställda vad som gäller.

Säkerställ att ni äger era innovationer

Ett kollektivavtal är bra också när det gäller innovationer och uppfinningar som ser dagens ljus inom ramen för företagets verksamhet. Det så kallade uppfinnaravtalet reglerar förhållandet mellan företag och innovatör. Avtalet ger ett omfattande skydd och gör det lättare att veta vem som äger rätten till en uppfinning. När det handlar om innovationer som faller inom den anställdes arbetsuppgifter äger företaget automatiskt innovationen och därmed alla rättigheter så att innovationen förblir företagets egendom, även om innovatören byter jobb.

Se upp med konkurrensklausuler

På senare tid har många företag börjat skriva egna sekretess- och konkurrensavtal med sina anställda. Det kan förstås vara lockande att upprätta ett avtal som skyddar bolagets intressen maximalt, men samtidigt finns en fara i att skriva långtgående avtal om konkurrensförbud. Vid tvist i domstol kan det faktiskt sluta med att hela avtalet ogiltigförklaras så att bolaget står där utan något skydd alls. Med kollektivavtal slipper ni den typen av tråkiga konsekvenser.

Vi hjälper ditt företag att göra rätt

Hemligheter och information går att skydda, men kunskap som en person besitter kan man inte hindra någon från att använda. Ibland kan det vara svårt att avgöra vad som är vad, men som medlem i Teknikföretagen blir det lättare att göra rätt.

Hos oss kan ditt företag få hjälp med rådgivning när det gäller avtalsjuridik, juridik kring anställningar och övrig affärsjuridik. Vi har idag över 4300 medlemsföretag. Välkommen i klubben!


Får vi berätta mer om vad ditt medlemskap i Teknikföretagen skulle göra för din konkurrenskraft? Fyll i forumläret högst upp på sidan, så hör vi av oss!

Teenage Engineering


Jesper Kouthoofd – head of design, grundare & CEO - Teenage Engineering

Untz, Untz, Untz

Från små syntar i fickformat till en uppdaterad version av den klassiska Carlssonhögtalaren - Teenage Engenerering sysslar med ljud på ett högst visuellt sätt. Deras små syntar uppmuntrar enkelt musikskapande överallt och lånar ljud från spelvärlden. De har helt enkelt skapat den nya tidens blockflöjt. Vi på Teknikföretagen har stöttat Teenage Engineerings resa sedan 2016.

 

Kollektivavtal – frihet under avtal

Många företagare har örnkoll på själva verksamheten, men inte riktigt samma kunskap om de delar av företagandet som rör relationen mellan företag och medarbetare. Det behöver inte innebära problem i början, men kan lätt få konsekvenser när verksamheten växer. Här får du veta allt om uppsidorna med kollektivavtal.

De flesta företagare börjar i liten skala med passion och pionjäranda. Man har en idé man brinner för och får göra det man älskar. Det här med arbetsgivaraspekterna av företagandet tänker många inte så mycket på – det är ju inte därför man har startat företag.

Många avtal – en standard

Efter ett tag kanske man behöver anställa en eller ett par personer. Man sluter individuella avtal med dem och verksamheten rullar på allt bättre. Men i takt med att företaget växer blir det allt besvärligare att hantera alla personalfrågor utan att ha en enkel ram och process att luta sig mot. Till slut blir det ohållbart. Därför finns kollektivavtalen som gör tillvaron enklare och tryggare – för både arbetsgivare och arbetstagare.

Ett avtal för dig

Kollektivavtalen är avtal som är anpassade specifikt efter din branschs behov. Där finns tydliga regler om arbetstid, vad som gäller vid sjukdom, föräldraledighet och pension och bra regler för konkurrensklausuler med mera. Allt du behöver som arbetsgivare är färdigförhandlat, paketerat och klart mellan arbetsmarknadens parter: facken och arbetsgivarorganisationerna.

Många företagare har föreställningen att villkoren för deras anställda försämras om de tecknar kollektivavtal. Sanningen är den motsatta – kollektivavtalet ger faktiskt bättre villkor. Ett exempel på detta är pensionslösningarna. Via kollektivavtalet får du tillgång till de mest kostnadseffektiva lösningar för marknadsmässig pension som går att teckna.

En annan vanlig uppfattning är att om man inte har kollektivavtal så kan man göra vad man vill. Då har man glömt bort att det finns många olika arbetsrättsliga lagar att följa och att det är oerhört kostsamt att bryta mot dessa.

Få större frihet

En annan gammal fördom är att kollektivavtal består av hårda regler som begränsar och reglerar verksamheten. Men faktum är att Teknikföretagens kollektivavtal i flera fall ger större frihet och flexibilitet än lagstiftningen, eftersom vissa delar har avtalats bort och ersatts av andra överenskommelser som bättre gynnar Teknikföretagens medlemsföretag.

Ett kollektivavtal är helt enkelt ett rationellt och kostnadseffektivt sätt att hantera alla de personalfrågor och problem man kan ställas inför som arbetsgivare. Det gör det lättare att vara företagare.

Får vi berätta mer om vad ditt medlemskap i Teknikföretagen skulle göra för din konkurrenskraft? Fyll i forumläret högst upp på sidan, så hör vi av oss!

X Shore


Konrad Bergström – grundare – X Shore

Havets Tesla

Tesla revolutionerade elbilsmarknaden. X Shore vill göra samma sak, fast på sjön. Tack vare dem kan vi numera färdas tyst, miljövänligt och eldrivet. X Shore är en revolution i en konservativ bransch, en båt som bryter med traditionerna både när det gäller design och material. Men den största revolutionen är såklart eldriften som tar dig fram i 30 knop helt utan motorbuller. På sin resa har X Shore haft god hjälp av oss på Teknikföretagen.

 

Det ska vara enkelt att komma till Sverige och arbeta

Det råder brist på kompetens inom IT- och ingenjörsyrken i Sverige. Till exempel behövs mjukvaruutvecklare, systemvetare och maskinoperatörer. Däremot finns det gott om kompetens utomlands. Därför är ett av Teknikföretagens viktigaste mål att göra det lättare att komma hit och arbeta.

Att svenska företag kan anställa rätt kompetens är helt avgörande för deras, och landets, konkurrenskraft. Den kompetens vi har i landet räcker inte till och Teknikföretagen arbetar brett med kompetensförsörjning, men också med att påverka lagstiftningen på området. I andra länder storsatsar man på att anpassa lagar och regler så att det ska bli lättare att komma dit och arbeta. Vi behöver göra samma sak för att Sverige ska bli mer attraktivt.

Fast track till Migrationsverket

Teknikföretagen underlättar för medlemsföretagen på många olika sätt när det gäller att anställa utländsk personal. Vi är den första arbetsgivarorganisation som blivit certifierad av Migrationsverket. Det gör att vi kan hjälpa våra medlemmar snabbare och göra så att processen med arbetstillstånd kan gå på ett par veckor istället för månader.

Attraktiva arbetsgivare, stelbent byråkrati

Sverige har ett relativt liberalt regelverk och ett gott rykte internationellt. Svenska företag är attraktiva arbetsgivare för människor utifrån. Men stelbent byråkrati ökar risken för att gå miste om den utländska kompetens vi behöver. Ett exempel är förbudet mot att lämna landet medan en tillståndsprocess pågår – då får man inte komma tillbaka. En sådan process kan pågå i många månader och under den tiden kan man kan till exempel inte åka på tjänsteresa eller hälsa på familjen i hemlandet – inte ens vid dödsfall och begravningar.

Bort med onödiga regler

En annan svårighet är att det svenska systemet låser in folk och begränsar dem. Som det är nu kan man få tillstånd att arbeta i Sverige, men då bara inom ett visst yrke och hos en specifik arbetsgivare Att inte kunna byta yrke eller arbetsplats är knappast attraktivt för någon. Den här typen av dumma regler vill vi såklart avskaffa.

Teknikföretagen arbetar också för att få utländska studenter som pluggar här att vilja stanna. Då handlar det inte bara om möjligheter till arbete utan också bostad – inte minst i Stockholm. Bostadsbristen är ett stort hinder när det gäller att attrahera utländsk. kompetens, liksom möjligheterna att ta med sig familjen för till exempel ingenjörer som kommer hit och jobbar i ett par år.


Får vi berätta mer om vad ditt medlemskap i Teknikföretagen skulle göra för din konkurrenskraft? Fyll i forumläret högst upp på sidan, så hör vi av oss!

Vi driver dina frågor

Teknikföretagen vill vara medlemmarnas röst i debatten och bevaka deras intressen.

Vi driver frågor som är viktiga för våra medlemmar. Men vi ger också konkret hjälp med allt från rådgivning till att biträda i exempelvis migrationsärenden.

 

Teknikföretagen

* Medlemsavgiften baseras på föregående års bruttolönesumma och är i genomsnitt under 100 kr per anställd och månad.