Sveriges roll som ledande forsknings- och kunskapsnation är hotad. Allt fler länder gör stora investeringar i teknikutveckling och innovationssystem för att ta ledande positioner. Om Sverige även framåt ska vara ledande i att utveckla ny teknologi och nya globalt framgångsrika företag måste staten öka investeringarna i forskning och innovation.
Näringslivet står idag för den absoluta merparten av Sveriges totala forskning och utveckling. Näringslivets andel motsvarar över 70 procent av den totala forskningen och skapar fler än hundra tusen jobb. En stor andel av det sker i globalt verksamma teknikföretag, och det är stor internationell konkurrens om företagens FoU-investeringar. Hållbar och resurseffektiv produktion, tillverkning med hög flexibilitet som använder smarta digitala lösningar samt utveckling av nya produkter och tjänster som säljs med helt nya affärsmodeller är några av teknikindustrins svåra utmaningar de kommande åren.
En avgörande konkurrensfaktor är att det finns väl fungerande innovationssystem med goda möjligheter för industri, akademi och forskningsinstitut att tillsammans driva och utveckla forskning och innovation i olika skeden.
Vi vill att Sverige bibehåller rollen som ledande forsknings- och innovationsnation och detta kräver fortsatta investeringar också från statens sida. Behovsmotiverad forskning är en nödvändighet om Sverige ska vara ett föregångsland i klimatfrågan och den digitala transformationen – det svenska offentliga innovationssystemet måste möta upp mot de industriella behoven mer än det gör idag. Genom en kraftfull industristrategi samt förstärkning av de strategiska innovationsprogrammen skapar vi förutsättningar för industri, akademi och institut att utveckla och tillämpa kunskap. Hur vi kan nyttiggöra och kommersialisera forskningen borde överlag få större fokus.
För att öka innovationskraften är det också avgörande att det går att bedriva samverkansforskning där företag, akademi och forskningsinstitut gemensamt utvecklar kunskap samt att staten sänker risken genom att delfinansiera verksamheten.
Tillsammans med industrin kan industriforskningsinstituten utveckla testmiljöer, så kallade testbäddar, som kan påskynda teknikutvecklingen. Med utökade basanslag till industriforskningsinstituten kan de bli ett starkare strategiskt stöd för industrin och tillsammans påskynda utvecklingen av innovationer som på sikt kan bli framtidens exportsuccéer.
För att säkerställa en bred enighet om hur Sveriges forsknings- och innovationspolitik ska utformas över tid förslår vi etablerande av en parlamentarisk Forsknings- och innovationsberedning. Genom beredningen kan bred förankring över partigränser skapas, ambitionen att forskningspolitiska beslut ska fattas med tioårigt perspektiv efterlevas och attraktionskraften i företagens FoU-investeringar till Sverige öka.